S.O.S Planeta Tierra

Són múltiples els avisos que mitjans de comunicació, científics, especialistes…estan donant desde fa temps sobre l’Estat del nostre planeta blau. Darrerament aquests s’han incrementat.
-El passat dia 28 de Juliol el diari Metro Directe feia ressò d’una notícia "El Clima se calienta a causa del efecto invernadero" certesa avalada pel IPSL: http://www.ipsl.jussieu.fr/
Aquest Institut d’observació i investigació del medi ambient no en té dubte. I per tant a un clima més càlid, + sequera i + irregularitat de les pluges. I això és quelcom que no podem negar aquest any ni a Europa, ni a Amèrica, ni Àfrica…La FAO ja ha donat un altre crit d’alerta per una crisis alimentària que s’espera sigui sense precedents…no oblidem el Txad!

– uns dies abans (20 de Juliol) a la Vanguardia es publicaba amb el títol "SOS por la Biodiversidad". Los científicos alertan que el mundo está al borde de una gran crisis ecológica.
Un article contundent avalat per 19 dels màxims experts mundials que reclamen la creació d’un grup de treball per a frenar l’extinció de les espècies, similar al que ja existeix contra el canvi climàtic (http://www.ipcc.ch/).

http://www.sostenible.es/pubnoticia/inici.asp?p_idioma=1&p_seccio=7

Els grups òbviament no resolen el problema, però sí que són útils pel treball dut a terme pels científics que envien informació, en principi fiable i recomanacions d’actuació, a Governs i ciutadans de tot el Planeta.

Espero que aquesta proposta es resolgui favorablement i no quedi descartada, així com espero que al 2008 amb el Congrès de la UICN a Barcelona el Grup creat pugui expressar a la ciutadania i governs mundials el màxim. Espero molt???

% d’espècies amenaçades d’extinció:
ANIMALS
 23% dels mamífers terrestres, 27% de les aus marines, +60% de les tortugues (terrestres i marines)
VEGETALS
25% de les coníferes (pins entre d’altres).
Causes?
-Destrucció d’habitats (ex. Amazonia)
-Introducció d’espècies invasores (tortugues de Florida a rius europeus!)
-Sobreexplotació de recursos biològics (ex. atun al mar Mediterrani)
-Contaminació (per no anar massa lluny el petroli abocat aquests dies a causa de la Guerra del Líban al mar)
-Canvi climàtic (està modificant la latitud i altitud on creixen algunes plantes)

Clau: algunes de les espècies més amenaçades són decisives a l’hora de preservar l’equilibri dels ecosistemes (ex. grans depredadors i herbívors de gran tamany). Un cop desaparegudes es produeix "una reacció en cadena que afecta a tot l’ecosistema". (ex. jaguar-roedores-semillas de acacias-insectos-arañas…

Conclusió: segons Solé i Montoya "Aunque hay muchas especies en un ecosistema, hay unas pocas que son las que regulan toda la red de interacciones". En comparación  al código genético, "aunque hay muchos genes en un genoma, hay unos pocos que regulan toda la red" "Cuando falla uno de estos en nuestro cuerpo, se produce un cáncer". Per tant, estem assistint en directe al càncer d’ecosistemes a escala planetaria. Amb igual conseqüència: tot se’n va a prendre pel sac!
Científics de Canadà i EEUU han conclòs també que els grans depredadors estabilitzen els ecosistemes després d’analitzar casos a tundra, estepa, bosc i granja.

No no…aquí no s’acaba…entre les espècies està també:
L’HOME
quines conseqüències patim?
-Malalties emergents: l’extinció d’espècies produeix  la proliferació d’altres (virus i bacteries). Ex: hantavirus al sudoest  d’EEUU
http://es.wikipedia.org/wiki/Hanta
-Climes hostils
-Aliments en vies d’extinció (ex. Atun, emperador)
-fàrmacs que no es crearan (importancia de les investigacions amb proteïnes animals). Ex: lleons no pateixen arteriosclerosis
-Bellesa perduda (indústria turística, audiovisual i d’educació ambiental)

Posem d’una vegada fil a l’agulla????

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s