Descobertes aquí i allà

-Segueixo cuidant del meu fabulós hort urbà. A banda del cultiu de patates i enciams que ha estat tot un èxit, ara he iniciat el de maduixes i pastanagues.
-Darrerament el supermercat LIDL ha ofert plantes interessants: Lavandula toscane a 2,79€, Euphorbia triangularis a 3,29€ i unes precioses Zamioculcas per 3,49€ la unitat. Les he instal.lat a casa i estan en fase "in crescendo".
-Estic portant a ratlla les 6 R: Reduce, Reusa, Recicla, Read, Register, Release!!!
-Aquesta setmana passada també he anat a recollir l’exemplar d’Stevia que el pagès Josep Pàmies regala a través del forn de pa BCN-RYK. Més info a continuació:
Un agricultor de Balaguer (Noguera) dedica un dels seus terrenys al
cultiu de 4.000 plantes de stevia, un arbust originari del Paraguai, 30
vegades més dolç que el sucre però amb zero calories, que s’ha
convertit en l’emblema de la seva resistència contra l’antinatural
–els edulcorants químics, en aquest cas– i que li ha donat
popularitat entre la població diabètica que envolta els camps.
Josep Pàmies, el pagès en qüestió, ha comprovat en la seva persona que
prenent al matí i a la nit una infusió de quatre fulles de stevia manté
en límits de normalitat la seva pressió arterial. La beguda, a més a
més, li regula els nivells de glucosa i insulina a la sang, assegura.
"Si el nivell de sucre a la sang està alt, l’abaixa, i si és el
contrari, el fa pujar", explica Pàmies, que distribueix un miler de les
seves plantes entre els veïns que pateixen problemes de diabetis.

CRUES O CUINADES
"Molts
han reduït les seves injeccions d’insulina i d’altres han deixat de
prendre pastilles antidiabètiques –assegura Pàmies–. He portat la
planta als especialistes en diabetis de l’Hospital Arnau de Vilanova, a
Lleida, però no m’han fet ni cas".
La stevia és un potent
edulcorant natural sense calories, que els indis guaranís ja mastegaven
pel seu gust dolç. Les fulles d’aquest arbust, menjades en cru o
cuinades, tenen un efecte vasodilatador, diürètic i cardiotònic: es diu
que regulen els batecs del cor i que nodreixen el pàncrees i la melsa,
ja que contenen carbohidrats, proteïnes, vitamines i minerals. Pàmies
assegura que Coca-Cola acaba de patentar la stevia per als seus
productes light.
En un principi, el pagès de Balaguer
distribuïa els seus rams de stevia indicant a l’embolcall algunes
d’aquestes propietats, fins que uns inspectors de la Conselleria de
Salut l’hi van prohibir. No només li van demanar que eliminés la
informació sobre els suposats beneficis saludables de la stevia, sinó
en 30 plantes medicinals més que ell cultiva amb enorme amor, perquè
n’ha estudiat les qualitats.
"Tal com em van ordenar, vaig treure
les indicacions beneficioses de totes les plantes, excepte de dues: la
stevia i la dent de lleó, boníssima per a les inflamacions de fetge
–explica l’agricultor–. Són els meus arbustos emblemàtics i no penso
renunciar que la població sàpiga perquè poden servir".

CONTRA LA INDÚSTRIA
Aquest pagès és un lluitador en múltiples àmbits agrícoles i forma part del moviment slow food,
que defensa una alimentació meditada, ecològica, substanciosa i sana.
Sap que les plantes de stevia han xocat en altres països –en especial
als EUA– amb la indústria productora d’edulcorants sintètics, entre
ells l’aspartam, que ha perdut algunes batalles davant de la planta
dolça en la producció de iogurts edulcorats, galetes i refrescos.
"Hi ha molts diners en joc", assegura Pàmies. El seu interès en la
difusió dels poders de la stevia no és econòmic, assegura. La seva
plantació de l’arbust és limitada, adverteix. "M’agrada buscar les
propietats de les plantes, perquè crec que és millor el que és natural
que la química –explica–. Li he regalat manats de stevia al cuiner
Ferran Adrià, que les està provant a la seva fundació Alicia, dedicada
a cuinar de forma cardiosaludable".
També les ven al mercat de la
Boqueria, de Barcelona, i les regala als que es passen per la seva
finca. "Lamento que la Generalitat es fiqui amb mi i no amb els que
deixen tòxics als rius", conclou.
-I per últim…avui després de molt de temps d’espera he rebut el Carnet Bicing!!!! Després d’exasperar-me desde l’alta al servei el passat dia 4 de Juliol, avui m’he personat a l’oficina de Bicing (8 d’Agost) per reclamar-los el carnet després de més d’1 mes d’espera. Gràcies a Déu ja el tinc i he fet els meus primers recorreguts. Ha anat força bé, tot i que la bici que m’ha tocat tenia el canvi de marxes trencat…però bé fora d’això perfecte.

Anuncis

2 respostes a “Descobertes aquí i allà

  1. Benvolguda amiga,Estic molt interessada en plantar stevi a l meu hort urbà per a consum propi i de la meva familia.He estat buscant informació per internet però no he trobat la forma de contactar amb el Josep Pamies. Em podries ajudar? Perque, segons llegeixo al teu missatge, en Josep també reparteix Stevia a un forn de pa a Barcelona? Ho he entès bé?T’agrairia em passessis més informació. Jo visc a Cornellà de Llobregat i com pots imaginar-te em resulta millor anar a buscar-la a Barcelona que desplaçar.-me a Balaguer. No obstant, també podria anar a Balaguer si podès contactar directement amb el Josep i assegurar-me que el dia que m’hi desplaço ell hi sigui. Un petó, i milions de mercès per avançat pel teu ajut.I… aprofito per a desitjar-te un bon any 2008. Molt més ecològic i sabi que no pas el 2007.Gina 🙂

    M'agrada

  2. Hola, estic interesat amb un parell de plantes de stevia però no seon esta el forn RYK. M’ho podries dir? La vull per el consum propi, per fer infusions ja li trobat  a les botigues de MANANTIALde SALUT i que el mateix Josep Pamies em va dir i també si em passaba per Balaguer em donaria alguna, peró no tinc cotxe i tindria que anar amb la Alsina Graells, però si o puc trobar a aquesta panaderia o agrairé.
     
    Lluis.
     

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s